Fakta om sömn – människor måste sova för att överleva
Under antikens Grekland trodde man att sömnens gud, Hypnos, vakade över oss när vi sov. En annan teori långt senare var att våra kroppar helt enkelt stängdes av.
Idag kan man mäta olika värden under sömn som till exempel blodtryck, pulsfrekvens, ögonrörelser och muskelaktivitet. När vi somnar minskar kroppstemperaturen med 0,5 grader. Även ämnesomsättning och aktivitet i hjärnan sjunker med upp till 20 %, vilket antas vara en vila för hjärnan.
Sömnen delas in
Normalt delas den in i djupsömn, lättare sömn och drömsömn. Under djupsömnen är den sovande svårväckt och mer omedveten än under de lättare sömnfaserna. Under drömsömnen är hjärnan lika aktiv som när man är vaken.
Många människor lider idag av sömnbrist. Det bästa vore om kroppen fick bestämma, då skulle människan genomsnittligt sova 8,5 timmar i stället för idag ofta endast 6 timmar per dygn. Behovet av sömn har självklart individuella variationer och det är heller inte nödvändigt att sova alla timmar i ett och samma block, utan sömnen kan delas upp i t ex nattsömn och siesta.
Allmänna råd om sömn
Att sova lika mycket varje dag är det bästa för sömnrytmen, det är därför viktigt med regelbundna tider. De som ändrar sömnrytm ofta brukar få svårt att somna de första dygnen. Promenad i dagsljus förstärker din dagsrytm. Ha ett block vid sängen, om du kommer på något du inte får glömma, skriv upp det så blir du lugnare och kan lättare somna om. Sov gärna lite svalt, gärna mellan 16-18 grader. Ett mörkt rum är det bästa för sömnen. Om du intar kaffe eller te innan du ska somna brukar det försvåra insomningen. Luften i sovrummet bör vara ren och frisk, luftfuktigheten ska ligga runt 45-55%.
Får kroppen den sömn den behöver ökar vårt immunförsvar. Vårt huvud rensar och sorterar bättre, humöret blir på topp och kreativiteten ökar.
Så sov riktigt gott!
Göran EkblomEkonomichef
2022-11-27