Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Slipa bordsskivan och ge ditt träbord nytt liv

Bord gjorda i massivt trä är lätta att få som nya genom att slipa bordsskivan. I många fall är det enkelt gjort och du ger ditt bord nytt liv på bara några timmar. Här går vi igenom hur du går tillväga för att få din bordsskiva redo för många fler säsonger.

Att tänka på innan du slipar bordsskivan

Innan du ger dig på att slipa din bordsskiva är det ett par saker du bör tänka på.

1. Ta bort befintlig ytbehandling

Om bordet är målat eller lackat behöver du skrapa rent bordet först. Försök få bort så mycket av den gamla ytbehandlingen som möjligt innan du börjar slipa.

2. Laga eventuella skador

Om du vill ha en slät och fin yta kan du först behöva laga skador såsom hack eller djupa fåror. Beroende på skadan kan lagningarna se olika ut.

3. Efterbehandling

Fundera på om du vill ytbehandla bordet efter att du slipat, eller om du vill låta det vara trärent. Bord gjorda i teak eller ek klarar ofta av att vara trärena medan andra träslag behöver någon form av behandling.

Tillvägagångssätt för att slipa bordsskivan

Slipa för hand eller med slipmaskin?

Mindre bord går bra att slipa för hand, men är det större ytor rekommenderar vi en slipmaskin, exempelvis en planslip eller en excenterslip. Det kommer spara dig många timmars arbete. 

Börja grovt och slipa finare

När du börjar slipa ska du använda ett grovt sandpapper för att snabbt få bort det översta lagret och släta till ojämnheter.

  • Börja med ett lite grövre slippapper, grovleken K60 eller K80 är lämpligt. 
  • Gå från K60 till K80, därefter K120 och slutligen K180. 
  • Hoppa inte över något steg, eftersom slipmärken från de grövre slippappren kanske inte går bort om du direkt hoppar till ett mycket finare papper. 
  • Om du tänkt lämna träet utan ytbehandling kan du nu gå upp till 220 eller till och med 280 för att få en slät yta.

Tips! Byt papper ofta så kommer du märka att arbetet går snabbare.

Ytbehandla för snygg finish

Sista steget är att ge bordsskivan någon form av ytbeläggning. Det kan vara olja, lack, lasyr eller målarfärg. Ibland kan du behöva slipa av ytan med ett 220-papper mellan lagren för att få en jämn och slät yta. Vi tillhandahåller många olika ytbehandlingsprodukter och hjälper dig gärna att hitta rätt för just ditt bord.

Hampus Ekblom
VD
2022-11-29

Få nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.