Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Just nu! Fraktfritt vid köp över 10 000,- T.o.m. 29/4

Vilken säng passar dig bäst?

Du tillbringar en tredjedel av livet i sängen. Därför är det självklart extra viktigt att ditt val av säng blir rätt. Målet är att hitta en säng där du får jämnt stöd över hela kroppen. Ryggen och nacken ska vara raka, utan att du får för mycket tryck på höft- eller axelparti. Vi hjälper dig att ta reda på vilken säng och hårdhet som passar just dig.

Du är alltid välkommen till vårt varuhus där du får personlig hjälp och rådgivning. Tveka heller inte att kontakta oss per telefon eller e-post.

Välj bland tre olika sängkonstruktioner

Ramsängar

Ramsängar kallas även för resårsängar och är vanligtvis uppbyggda på en träram av gran eller furu, med ett eller två ovanpå varandra liggande resårsystem. Resårsystemet vilar på träribbor under sängen. Ramsängar passar de flesta sängramar och sänggavlar som finns hos oss och i andra möbelbutiker. De går dessutom att ställa på vanliga sängben som är mellan 13 och 30 centimeter höga.
Ramsängen har funnits länge och är en beprövad säng. Den är oftast lite lägre och stabilare än en kontinentalsäng eller en ställbara variant. Om du söker en enkelsäng, barnsäng eller extrasäng passar en ramsäng väldigt bra. Om du ställer två ramsängar bredvid varandra kan du lägga en hel bäddmadrass ovanpå för att minimera skarven i mitten, men det går också ha två individuella bäddmadrasser. Ställer du två sängar intill varandra kan du med fördel sätta ihop dem med klämmor så att de inte rör sig.

Miljöbild på Hilding Original plus i Eco blå med Slät sänggavel.
Miljöbild på kontinentalsäng från Ekens med Vinge sänggavel.

Kontinentalsängar

Kontinentalsängen har inte funnits lika länge som ramsängen. I dag är det dock den överlägset vanligaste modellen, speciellt vid köp av dubbelsäng.
En kontinentalsäng är uppbyggd med två eller tre ovanpå varandra liggande resårsystem, vilket gör den lite högre än exempelvis en ramsäng. I botten ligger två rammadrasser bredvid varandra. De ligger på en träram med träribbor under. Ovanpå rammadrasserna ligger en hel vändbar resårmadrass utan skarv. Det är den delen som påverkar sängens hårdhet. För er som vill ha olika hårdhet, går det utmärkt att välja olika hårdhet på vänster respektive höger sida på sängar över 160 centimeter. Längst upp ligger en bäddmadrass. Kontinentalsängen ger generellt lite bättre sovkomfort och ger ett inbjudande och lyxigt intryck i sovrummet.

Ställbara sängar

En ställbar säng kan vara uppbyggd både som en ramsäng eller kontinentalsäng beroende på modell. Med en ställbar säng har du möjlighet att justera höjden i sängens huvud- och fotända för exempelvis läsning eller tv-tittande.
Att sängen är ställbar är extra skönt för dig som vill ha fötterna högt för att avlasta ryggslutet och få bättre blodcirkulation. Det kan även hjälpa mot snarkning, eller vid förkylning, genom möjligheten att hissa upp huvudänden.
Sängen är uppbyggd på ett motorunderrede. Ovanpå läggs en resårmadrass med ett eller två ovanpå varandra liggande resårsystem. På toppen läggs en bäddmadrass.
Om du ställer två ställbara sängar bredvid varandra är en split-bäddmadrass att föredra: den är hel längst ner och delad upptill. Våra ställbara sängar levereras med smidiga trådlösa fjärrkontroller. Många modeller har dessutom appar för telefonen, med fler funktioner. Våra sängar har även klämskydd så att exempelvis husdjur inte kan klämma sig.

Jensen First ställbara sängar.

Vändbara madrasser

Den vändbara madrassen är precis vad det låter som: en madrass som är vändbar och är konstruerad likadant på undersidan som ovansidan. Den ska dock inte blandas ihop med en enklare skummadrass. Den vändbara madrassen har en snarlik uppbyggnad som en ramsäng, men är ofta lite tunnare. Den har ingen träram eller lamellbotten vilket gör att den måste användas med sängram eller liknande. Ovanpå den vändbara madrassen lägger du en bäddmadrass.

Valbarhet

För samtliga sängkonstruktioner kan du bland annat välja mellan olika fjädersystem, hårdheter, textilier och storlekar. När det gäller dubbelsängar (kontinentalsängar) kan du göra valen på individnivå – du och din partner kan ha olika hårdhet i samma säng, om ni väljer en bredd på 160 centimeter eller över.
Du kan välja olika modeller och höjder på sängbenen. Till vissa sängar har du dessutom möjlighet att påverka vissa designval, till exempel om en kontinentalsäng ska ha ett helt tygstycke över bottnarna eller om de ska vara tvådelade.

Madrasser – ett viktigt val

Vilken hårdhet ska jag välja?

Vi har sängar med hårdheterna mjuk, medium, fast och extra fast. Den perfekta madrassen ger jämnt stöd för hela kroppen. Då sjunker höfter och skuldror ner, vilket ger perfekt stöd för både midja och svankrygg. Om du väljer rätt hårdhet sover du i sängen – inte ovanpå. Valet av hårdhet bygger på flera faktorer, som sovställning, kroppslängd, kroppsform och vikt, men även vad du är van vid och hur du vill att sängen ska kännas. Generellt kan man säga att personer som väger under 75-80 kilo ska välja medium, samtidigt som personer med en vikt över 75-80 kilo bör satsa på fast. Samtidigt ska vi ha i åtanke att hårdheten är individuell: en kort och rund person behöver oftast en fastare säng än en lång och smal person, även om båda väger lika mycket. Sover du på mage rekommenderar vi en säng som är lite fastare än om du sover på rygg eller på sidan. Är ni ett par som köper säng och behöver olika hårdheter är det inga problem – alla våra dubbelsängar går att få med delade hårdheter.

Hur många zoner ska jag ha?

Att en säng är zonindelad innebär att sängens fjädrar har olika hårdhet beroende på vilken del av sängen de befinner sig i.
De flesta sängar har idag pocketfjädrar. Det innebär att varje fjäder är fristående och klädd i en liten tygpåse för att inte nöta på de andra fjädrarna och skapa missljud. Eftersom varje fjäder är fristående och jobbar individuellt blir sängen väldigt följsam.
Pocketfjädrarna kan vara utan zoner eller delas in i zoner om tre, fem eller sju. Det kan skilja lite mellan olika leverantörer, men här nedanför kan du läsa om de vanligaste uppbyggnaderna.

Pocketfjädrar utan zoner

En säng utan zoner passar ofta bra som barnsäng, gästsäng eller extrasäng. Vi har även mer exklusiva sängar utan zoner. De sängarna har aktiva fjädrar som anpassar sig väldigt bra. Att sängen inte har någon zonindelning innebär att alla fjädrarna ger lika mycket stöd över hela kroppen.

Säng med tre zoner:

Sängen har tre zoner: en för benen, en för höfterna och en för överkroppen. Det är en enklare zonindelad säng.

Säng med fem zoner:

Sängar med fem zoner är vanligast och vad vi brukar rekommendera. De har fem indelningar, en under huvudet och axeln, en vid överkoppen, en för höfterna, en för lår och knän samt en för vader och fötter. Fördelen med en fem-zonad säng är att den är väldigt följsam, men inte beroende av att du ligger exakt likadant varje kväll – så är det exempelvis med en sju-zonad säng.

Säng med sju zoner:

Om du vet att du ligger still när du sover kan en sju-zonad säng passa bra. Eftersom zonerna är kortare här är det viktigt att du inte lägger sig för långt ner, eller för högt upp, för att stödet ska bli rätt.

Vilken storlek passar mig?

Om du är ensam är det vanligast att du köper en enkelsäng. De är vanligtvis 90-120 cm breda, men går att få både bredare och smalare. Om ni är flera som sover i samma säng är en dubbelsäng att föredra. De brukar vara 160-180 cm. Har ni barn i sängen kanske det går åt en säng som är hela 210 cm bred.
En standardsäng är 200 cm lång. En enkel tumregel är minst 10 cm extra vid huvudänden och 10 cm extra vid fotänden. Om du är lång kanske du ska ha en längre säng, som 210 cm.

Bäddmadrass

De flesta sängar har förvalda bäddmadrasser som standard. Det finns dock alltid andra att välja mellan, ofta både enklare och mer exklusivare. Det är sängen som ger stöd till kroppen, samtidigt som bäddmadrassen ger helheten och en stor del av känslan. Du som gillar en mjuk och omfamnande säng föredrar troligen en tjock och fluffig bäddmadrass. Vill du ha en mer stabil känsla väljer du en tunnare bäddmadrass.
Eftersom bäddmadrassen ligger närmast kroppen är det viktigt att den andas och effektivt leder bort både värme och fukt för jämn temperatur i sängen.
Om du vet att du blir väldigt varm när du sover finns olika funktionsbäddmadrasser som har samma egenskaper som sportkläder. Tänk på att använda bäddmadrasskydd så att bäddmadrassen håller sig ren, speciellt om den är pikerad eller puskad. Ett undantag är om du sover på en funktionsbäddmadrass.

Kudden är minst lika viktig

Många nöjer sig med sin gamla kudde när de köper ny säng. Det är ett vanligt misstag.
Det går fint om du har en bra kudde i samma höjd som den du provar i butiken. Är kudden lägre eller högre riskerar du att inte få full användning för din nya säng.
För att undvika trötthet och värk ska ryggen och nacken vara raka. Det är därför viktigt att du har en kudde som fyller ut utrymmet mellan sängen och huvudet, så att nacken får samma position som ryggen. Om du sover på sidan ska du generellt ha en lite högre kudde. Samma sak om du har en hård säng. Sover du på rygg ska den vara lite lägre. Du som sover på mage ska välja en väldigt låg kudde – vissa som sover på mage väljer bort kudden helt.
Sovkuddarna finns i många utföranden, som fiber, dun, minnesskum och latex. Vilken som passar dig är en smaksak.

Perfect Pillow från Jensen är bäst i test.

Tillsammans hjälps vi åt

I vår butik har vi ungefär 70 liggplatser från olika leverantörer. Bland dem finns exempelvis Carpe Diem, Hilding, Ekens, Jensen, Wonderland och Wacore. Att välja säng kan kännas som en utmaning, men: Med din känsla, och vår erfarenhet, är vi säkra på att du hittar en säng som passar just dig.

Provtips

  • Avsätt minst en timme, gärna längre.
  • Ta av dig ytterkläder eller andra tjocka kläder.
  • Känn efter hur sängen känns i det läge du vanligtvis sover. Testa alla sängar i samma läge.
  • Välj en lagom hög kudde som du bär med dig till de olika sängarna – ge alla samma förutsättningar.
  • När du hittat rätt hårdhet, som till exempel medium, är det viktigt att du fortsätter att testa samma hårdhet – så du inte plötsligt hamnar i en fast eller mjuk säng.
  • I sidoläge ska axelparti och höfter sjunka ner i sängen så att ryggen blir rak.

Saker att väga in när du väljer säng

  • Är du i behov av en säng med tvättbara textilier måste klädseln vara avtagbar.
  • Är bäddmadrasstyget avtagbart och tvättbart? Om ja, är det delbart? Annars är risken stor att det inte går in i tvättmaskinen.
  • Är sängen Svanenmärkt, är träramen FSC-märkt, är textilierna Öko-tex-godkända? Var är sängen tillverkad? Ta reda på sådant som har betydelse för dig.
  • Har du allergier? Då kan en säng rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet vara att föredra.
  • Vad har sängen för garantier?
  • Om du vill ha en säng som håller länge bör resårsystemet vara vändbart.
  • Är sängen kantstabil? Om inte, riskerar du att rulla ur sängen om du ligger nära kanten.
  • Vad är sängen uppbyggd av för material? Det finns sängar som är uppbyggda både med naturmaterial och syntetmaterial.
  • Är det viktigt att komma åt med dammsugare under sängen? Välj då sängben som är minst 12 cm – gärna högre.
Vändbar kärna.

Glöm inte

  • Om du investerar i en ny säng kan det vara värt att se över vad du har för kudde, täcke, bäddmadrasskydd och lakan. De gör större skillnad än du tror.
  • En säng är en investering. Vi erbjuder förmånliga delbetalningsalternativ i samarbete med ResursBank och Klarna.
  • Vi erbjuder fri frakt i hela landet när du köper en säng. Om du bor i vårt eget utkörningsområde (cirka 15 mil runt Nyköping) levererar vi sängen själva – då bär vi även in den.

Skötsel

När du har fått din nya säng är det viktigt att du tar hand om den. Om du hanterar sängen på rätt sätt formar den sig efter din kropp. Här kommer några tips:

  • Använd alltid bäddmadrasskydd för att skydda bäddmadrassen från exempelvis kvalster. De enda bäddmadrasserna vi inte rekommenderar bäddmadrasskydd till är funktionsbäddmadrasser, som Tempsmart och Coolmax. Ett bäddmadrasskydd bör tvättas varje månad.
  • Bäddmadrassen bör vändas eller vridas minst en gång i månaden. Du kan vända bäddmadrassen så att undersidan hamnar uppåt, eller så vrider du den 180 grader. Gör du detta får stoppningsmaterialen möjlighet att återhämta sig och du sprider slitaget över en större yta. Glöm inte använda bäddmadrasskydd, speciellt på pikerade eller puskade bäddmadrasser – de går inte att tvätta.
  • Om sängen har en vändbar kassett bör du vända eller vrida den minst två gånger varje år.
  • Om klädseln är avtagbar och tvättbar rekommenderar vi att den tvättas med ett par års intervall.
  • Om bäddmadrassöverdraget är avtagbart ska det tvättas cirka två gånger om året. Använder du inte bäddmadrasskydd är det bra om det tvättas oftare.
  • Ställbara sängar har ofta batterier för nödsänkning vid strömavbrott. Kontrollera någon gång varje år att de inte är slut. Kom ihåg att lämna sängen i plant läge när den inte används.

Hållbarhet

Hur länge din bäddmadrass och säng håller är beroende av en rad faktorer, men generellt kan man säga att en bäddmadrass bör bytas efter 5-7 år. Det beror på att stoppningsmaterialen formar sig efter din kropp. Till sist ger den inte samma stöd och känns stummare. Du bör även byta av hygienskäl: 5-7 års användning motsvarar ungefär 14 000-20 000 timmar. Sängen brukar hålla ungefär dubbla tiden – cirka 10-14 år. Sängen åldras på samma sätt som bäddmadrassen. Träramen och fjädrarna håller en livstid, men stoppningsmaterialen slits och tappar till slut sitt stöd.

Lycka till med ditt val av säng!

Hampus Ekblom
VD
2021-11-27

Få nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.