Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista
Artwood Hunter och Avignon matgrupp

Så väljer du rätt storlek på ditt matbord

Att välja matbord är till viss del en fråga om färg, material och stil, men ännu mer om hur många som faktiskt bekvämt får plats runt bordet. I denna guide får du all information du behöver för att kunna hitta rätt storlek på ditt matsalsbord – oavsett om det är runt eller fyrkantigt.

Att tänka på vid val av matsalsbord

När du ska räkna ut hur många som får plats kring ett matbord kan det vara bra att veta ungefär hur mycket plats en person behöver. Vanliga mått som är:

60 cm i bredd
35 cm i djup

För ett matbord till hemmet kan dock 35 cm i djup kännas lite. Vi rekommenderar istället 45-55 cm för att få plats med kastruller och skålar.

Benens placering och stolarnas utformning

Hur benen ser ut och är placerade är ofta en viktig faktor. Vissa bordstyper gör det svårt för personer att sitta på bordets kortsida. Det kan vara bra att ha i åtanke om du räknar med att få gäster där fler än vanligt sitter vid bordet. Om benen inte är placerade i bordsskivans hörn kan det även stjäla en del av sittytan och göra det svårare att få plats.

Även stolarnas utformning spelar stor roll. En köksstol har vanligtvis en bredd på 45 cm, men bredare stolar kräver ofta mer yta. Om stolarna har armstöd brukar även detta ställa krav på mer utrymme. Se även till så du kan skjuta in stolarna ordentligt.

Beräkningstabell för fyrkantiga matbord

Denna tabell visar hur många som brukar få plats vid fyrkantiga matsalsbord. Detta är bara riktlinjer och du kan behöva provsitta vid bordet för att se om det uppfyller dina önskemål. För bord med 100 cm bredd har vi räknat med att en person sitter på vardera kortsida också.

StorlekRekommenderat antalMax antal
140×80 cm4 personer6 personer
180×90 cm6 personer8 personer
220×100 cm8 personer10 personer
250×100 cm10 personer12 personer
300×100 cm12 personer14 personer

Beräkningstabell för runda matbord

Denna tabell visar ungefär hur många som får plats vid runda matsalsbord av olika storlekar. Detta är bara riktlinjer och du kan behöva provsitta vid bordet för att se om det uppfyller dina önskemål. För runda bord spelar ofta benens placering större roll.

DiameterRekommenderat antalMax antal
80 cm2 personer3 personer
90 cm3 personer4 personer
100 cm4 personer5 personer
120 cm5 personer6 personer
140 cm6 personer8 personer
160 cm8 personer10 personer
180 cm10 personer12 personer

Hampus Ekblom
VD
2023-01-13

Få nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.