Vilken säng passar dig bäst?

Du tillbringar en tredjedel av ditt liv i sängen. Därför är det självklart extra viktigt att ditt val av säng blir rätt. Målet är att hitta en säng där du får jämnt stöd över hela kroppen så ryggen och nacken blir raka utan att du får för mycket tryck på höft- eller axelparti. Kontakta gärna oss så hjälper vi dig ta fram vilken säng och hårdhet som passar dig.

Du är alltid välkommen till vårt varuhus där du får personlig hjälp och rådgivning. Tveka heller inte att kontakta oss per telefon och e-post.

Välj bland tre olika sängkonstruktioner

Ramsängar

Ramsängar kallas även för resårsängar och är vanligtvis uppbyggd på en träram av gran eller furu med en eller två på varandra liggande resårsystem. Resårsystemet vilar på träribbor under sängen. Ramsängar passar de flesta sängramar och sänggavlar som finns hos oss eller i andra möbelbutiker men går även att ställa på vanliga sängben mellan 13-30 cm. Ramsängen har funnits länge och är en väl beprövad säng, den är oftast lite lägre och stabilare än kontinental- och ställbara sängarna. Om du söker en enkelsäng, barnsäng eller extra säng passar en ramsäng väldigt bra. Om du ställer två ramsängar bredvid varandra kan du lägga en hel bäddmadrass över för att minimera skarven i mitten men det går också ha två individuella bäddmadrasser. Ställer man två sängar bredvid varandra sätter man med fördel ihop dem med klämmor så de inte kan röra sig.

Family ramsäng från Hilding i färgen blå.
Ramsäng
Miljöbild på kontinentalsäng från Ekens med Vinge sänggavel.
Kontinentalsäng

Kontinentalsängar

Kontinentalsängen har inte funnits lika länge som ramsängen men är idag den överlägset vanligaste modellen, speciellt vid köp av dubbelsäng. En kontinentalsäng är uppbyggd med två eller tre på varandra liggande resårsystem vilket gör den lite högre än t ex en ramsäng. I botten ligger två rammadrasser bredvid varandra på en träram med träribbor under, ovanpå dessa ligger en hel vändbar resårmadrass utan skarv, det är i denna man väljer hårdhet. Längst upp lägger man en bäddmadrass. Kontinentalsängen ger generellt lite bättre sovkomfort och ger ett lite mer inbjudande och lyxigare intryck i sovrummet.

Ställbara sängar

En ställbar säng kan vara uppbyggd både som en ramsäng eller kontinentalsäng beroende på modell. Med en ställbar säng har du möjlighet att justera höjden i sängens huvud- och fotända för t ex läsning eller tv-tittande. Extra skönt för dem som gärna vill ha fötterna högt vilket avlastar ryggslutet och ger bättre blodcirkulation. En ställbar säng kan även hjälpa mot snarkning eller om du är förkyld genom att man hissar upp huvudänden en aning. Sängen är uppbyggd på ett motorunderrede och ovanpå läggs en resårmadrass med en eller två på varandra liggande resårsystem. På toppen läggs en bäddmadrass, Om du ställer två ställbara sängar bredvid varandra är en Split-bäddmadrass att föredra, den är hel på nedre delen men delad upptill. Alla våra ställbara sängar levereras med en smidig trådlös fjärrkontroll, många modeller har dessutom en app för telefonen med mer funktioner. Våra sängarna har även klämskydd så att t ex ett husdjur inte kan klämma sig.

Jensen First ställbara sängar.
Ställbara sängar

Vändbara madrasser

Den vändbara madrassen är precis vad det låter som, en madrass som är vändbar och är konstruerad likadant på undersidan som ovansidan men den ska inte blandas ihop med en enklare skummadrass. Den vändbara madrassen har en snarlik uppbyggnad som en ramsäng men är ofta lite tunnare. Den har ingen träram eller lamellbotten vilket gör att den måste användas med en sängram eller liknande. Ovanpå den vändbara madrassen lägger du en bäddmadrass.

Valbarhet

För samtliga sängkonstruktioner kan du bl a välja mellan olika fjädersystem, hårdheter, textilier och storlekar. När det gäller dubbelsängar (kontinentalsängar) även på individnivå, d v s du och din partner kan ha olika hårdhet i samma säng. Du kan även välja olika modeller och höjder på sängbenen. Till vissa sängar har du även möjlighet att påverka vissa designval, t.ex. om en kontinentalsäng ska ha ett helt tygstycke över bottnarna eller om det ska vara två delade.

Madrasser – ett viktigt val

Vilken hårdhet ska jag välja?

Vi har sängar med hårdheterna mjuk, medium, fast och extra fast. Den perfekta madrassen ger jämt stöd för hela kroppen, då sjunker höfter och skuldror ner, vilket ger perfekt stöd för både midja och svankrygg. Om du väljer rätt hårdhet sover du i sängen, inte ovanpå. Val av hårdhet bygger på flera faktorer, t ex sovställning, kroppslängd, kroppsform och vikt men även vad man är van vid och hur man vill att sängen ska kännas. Generellt kan man säga att personer under 75-80 kg ska ha en medium och personer som väger över 75-80 kg ska ha en fast. Men ha i åtanke att hårdheten är individuell, en kort och rund person behöver oftast en fastare säng än en lång och smal person, även om både väger lika mycket. Om du sover på mage rekommendera vi en säng som är lite fastare än om du sover på rygg eller sida. Om ni är ett par som ska köpa säng och behöver olika hårdheter är det inga problem, alla våra dubbelsängar går att få med delade hårdheter.

Hur många zoner ska jag ha?

De flesta sängar har idag pocketfjädrar, det innebär att varje fjäder är fristående och klädd i en liten tygpåse för att inte nöta på varandra och skapa missljud. Eftersom varje fjäder är fristående och jobbar individuellt blir sängen väldigt följsam för kroppen. Pocketfjädrarna kan vara utan zoner men även med 3-zoner, 5-zoner och 7-zoner. Att en säng är zonindelad innebär att fjädrarna har olika hårdheter beroende på vilken del av sängen de befinner sig i, det kan skilja lite mellan olika leverantörer men här kan du se de vanligaste uppbyggnaderna.

Pocketfjädrar utan zoner

En säng utan zoner passar ofta bra som barnsäng, gästsäng eller som en extra säng. Vi har även exklusivare sängar utan zoner med aktiva fjädrar som anpassar sig väldigt bra även utan zoner. Att sängen inte har någon zonindelning innebär att alla fjädrarna kommer ge lika mycket stöd över hela kroppen.

3 zoner

Den här sängen har delats in i 3 zoner, en för benen, en för höfterna och en för överkroppen. Det är en enklare zonindelad säng.

5 zoner

Sängar med 5 zoner är de vanligaste och de vi brukar rekommendera. De har 5 olika indelningar, en under huvudet och axeln, en vid överkoppen, en för höfterna, en för lår och knän samt en för vader och fötter. Fördelen med en 5-zonad säng är att den blir väldigt följsam, samtidigt är den inte beroende av att du ligger exakt likadant varje kväll som t.ex. en 7-zonad säng kräver.

7 zoner

Om du vet att du ligger still när du sover kan en 7-zonad säng passa bra men eftersom zonerna är kortare i den här sängen är det viktigt att man inte lägger sig för lågt eller för högt upp i sängen för att stödet ska bli rätt.

Vilken storlek passar mig?

Om man är ensam är det vanligaste att man köper en enkelsäng, en enkelsäng brukar vanligtvis vara 90-120 cm bred men går att få både bredare och smalare. Om ni är flera är en dubbelsäng att föredra, en dubbelsäng brukar vara 160-180 cm. Om ni dessutom har barn som sover i sängen kanske det går åt en säng som är hela 210 cm bred. En standardsäng är 200 cm lång, en enkel tumregel är att du bör ha minst 10 cm extra vid huvudänden och 10 cm extra vid fotänden. Om du är lång kanske du ska ha en längre säng, t.ex. 210 cm framför 200 cm.

Bäddmadrass

De flesta sängar har en förvald bäddmadrass som standard men det finns alltid andra att välja mellan, ofta både enklare och exklusivare. Det är sängen som ger stödet till kroppen men bäddmadrassen ger helheten och mycket av känslan. Om du vill ha en mjuk och omfamnande säng föredrar du troligen en tjock och fluffig bäddmadrass. Om du vill ha en stabilare känsla väljer du en tunnare bäddmadrass. Eftersom bäddmadrassen ligger närmast kroppen är det viktigt att den andas och effektivt leder bort både värme och fukt så du håller en jämn temperatur i sängen. Om du vet att du blir väldigt varm när du sover finns olika funktionsbäddmadrasser som har samma egenskaper som t ex sportkläder. Tänk på att använda bäddmadrasskydd så bäddmadrassen håller sig ren, speciellt om den är pikerad eller puskad, undantag för detta är om du sover på en funktionsbäddmadrass.

Kudden är minst lika viktig

Ett vanligt misstag när man köper ny säng är men nöjer sig med den kudden man redan har. Om du redan har en bra kudde i samma höjd som du provar i butiken går det bra men om din kudde är lägre eller högre riskerar du att inte få full användning för din nya säng. För att undvika trötthet och värk ska ryggen och nacken vara raka, det är därför viktigt att du har en kudde som fyller ut utrymmet mellan sängen och huvudet så nacken får samma position som ryggen. Om du sover på sidan ska du generellt ha en lite högre kudde, om du sover på rygg ska den vara lite lägre och om du sover på mage ska den vara väldigt låg, vissa som sover på mage väljer bort kudden helt. Man kan även säga att en hårdare säng oftast kräver en högre kudde. Sovkudden finns i många utföranden, t.ex. fiber, dun, minnesskum och latex, vilken som passar är en smaksak.

Perfect Pillow från Jensen är bäst i test.

Tillsammans hjälps vi åt

I vår butik har vi ungefär 70 liggplaster uppställda från olika leverantörer, t ex Carpe Diem, Hilding, Ekens, Jensen, Wonderland och Wacore. Att välja säng kan kännas som en utmaning men tillsammans med din känsla, våra råd och långa erfarenhet är vi säkra på, att du hittar en säng som passar just dig.

Provtips

 • Avsätt minst en timme, gärna längre.
 • Ta av dig ytterkläder eller andra tjocka kläder när du provar.
 • Känn efter hur sängen känns i det läget du vanligtvis sover, kom ihåg att testa alla sängar i samma läge.
 • Välj ut en lagom hög kudde, bär sedan med dig kudden till de olika sängarna så de har samma förutsättningar.
 • När du hittat rätt hårdhet, t.ex. en medium säng är det viktigt att du fortsätter att testa samma hårdhet så du inte plötsligt hamnar i en fast eller mjuk säng.
 • I sidoläge ska axelparti och höfter sjunka ner i sängen så att ryggen blir rak.

Saker att väga in när du väljer säng

 • Är du i behov av en säng med tvättbara textilier måste klädslarna vara avtagbara.
 • Är bäddmadrasstyget avtagbart och tvättbart? Om ja, är det delbart? Annars är risken att den inte går in i tvättmaskinen.
 • Är sängen svanenmärkt, är träramen FSC-märkt, är textilierna Öko-tex godkända, var är sängen tillverkad?
 • Har du allergier kan en säng rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet vara att föredra.
 • Vad har sängen för garantier?
 • Om du vill ha en säng som håller länge bör resårsystemet vara vändbart.
 • Är sängen kantstabil? Om inte riskerar du att rulla ur sängen om du ligger nära kanten.
 • Vad är sängen uppbyggd med för material? Det finns idag sängar som är uppbyggda både med naturmaterial och syntetmaterial.
 • Är det viktigt att komma åt med dammsugare under sängen bör det gå att sätta sängben som är minst 12 cm på den, gärna högre.

Glöm inte

 • Om du investerar i en ny säng kan det vara värt att se över vad du har för kudde, täcke, bäddmadrasskydd och lakan. De gör större skillnad än du tror.
 • En säng är en investering, vi erbjuder förmånliga delbetalningsalternativ i samarbete med ResursBank och Klarna.
 • Hos oss ingår leveransen vid köp av säng i hela landet. Om du bor i vårt eget utkörningsområde (cirka 15 mil runt Nyköping)  levererar vi med någon av våra egna lastbilar och bär även in sängen.

Skötsel

När du fått din nya säng är det viktigt att du tar hand om den. Om du tar hand om den på rätt sätt kommer den forma sig lagom mycket efter din kropp. Här kommer några tips hur du sköter sängen.

 • Använd alltid bäddmadrasskydd för att skydda bäddmadrassen från t ex kvalster. De enda bäddmadrasserna vi inte rekommenderar bäddmadrasskydd till är funktionsbäddmadrasser, t.ex. Tempsmart och Coolmax. Ett bäddmadrasskydd bör tvättas varje månad.
 • Bäddmadrassen bör vändas eller vridas minst en gång i månaden. Du kan vända bäddmadrassen så undersidan hamnar uppåt eller så vrider du bäddmadrassen 180 grader. Gör du detta får stoppningsmaterialen möjlighet att återhämta sig och du sprider slitaget över en större yta. Glöm inte använda bäddmadrasskydd, speciellt på pikerade eller puskade bäddmadrasser då dem inte går att tvätta.
 • Om sängen har en vändbar kassett bör man vända eller vrida den minst 2 gånger varje år.
 • Om klädseln är avtagbar och tvättbar rekommenderar vi att den tvättas med ett par års intervall
 • Om bäddmadrassöverdraget är avtagbart ska det tvättas cirka 2 gånger om året. Använder du inte bäddmadrasskydd är det bra om den tvättas oftare.
 • Ställbara sängar har ofta batterier för nödsänkning vid strömavbrott, kontrollera någon gång varje år att de inte är slut. Kom ihåg att lämna den i plant läge när den inte används.

Hållbarhet

Hur länge din bäddmadrass och säng håller beror på en rad faktorer men generellt kan man säga att en bäddmadrass bör bytas efter 5-7 år. Det beror på att stoppningsmaterialen kommer forma sig efter din kropp, tillslut ger den inte samma stöd och känns stummare. Du bör även byta p g a hygienskäl, 5-7 års användning motsvarar ungefär 14-20 000 timmar. Sängen brukar hålla ungefär dubbla tiden så cirka 10-14 år. Sängen åldras på samma sätt som bäddmadrassen, träram och fjädrarna håller en livstid med stoppningsmaterialen slits och tappar till slut sitt stöd.

Lycka till med ditt val av säng!