Skötsel av honungs- eller mahognylaserade furumöbler från Hillerstorps Trä

Rengöring

Rengör möbeln med jämna mellanrum från smuts, kvarliggande regnvatten och föroreningar. Använd ett milt rengöringsmedel, låt möbeln torka, detta är mycket viktigt, innan påförande av Finisher,

Finisher

Följ alltid anvisningarna på eller i fabrikantens förpackningar.

  • Påför regelbundet Finisher med svamp på möbeln – dock inte under solsken.
  • Ska möbeln användas under bar himmel är det viktigt att behandla möbeln redan när den är ny. Behandla extra noggrant vid ändträ samt de ytor som är mest exponerade mot sol och regn. (Finisher hittar du hos din återförsäljare.)
  • Den ofärgade Finishen används till nya honungslaserade möbler.
  • Den bruntonade Finishen till mahognylaserade samt till äldre honungslaserade möbler.

Torrsprickor

Uppstår alltid på en furumöbel. På den mahognylaserade kan den ljusa furan synas extra tydligt mot den mörka ytan. Den ljusa furan kan mörkas ner med bruntonad Finisher och en svamp.

Kåda

Om möbeln utsätts för stark värme kan kåda tränga fram, framförallt vid kvistar.

• Gnugga med Finisher eller lacknafta när möbeln svalnat och kådan har stelnat. Har det blivit mycket kåda kan man börja försiktigt med en plastskrapa.

Vinterförvaring

Vi rekommenderar att rengöra och efterbehandla möbeln med Finisher före vinterförvaringen, helst redan i augusti, eftersom september månad ofta sliter hårt på sommarmöblerna.
Efterdra alla skruvar så slipper du göra det till våren.

Ska du resa bort

Ställ gärna bordet och stolarna lutande så att regnvattnet lättare rinner av. Alternativt skaffar du ett möbelskydd. Dessa finns hos oss i grå polyester. Se till att sörja för god ventilation, dvs. luft skall kunna komma in vid möbelskyddets nederkant. Lägg ej möbelskyddet dikt mot bordsskivan. Observera att möbelskyddet är vattenavvisande inte vattentätt, därför måste regnvatten ha möjlighet att rinna av möbelskyddet.

Mer information finner du på www.hillerstorp.se.

Följ alltid anvisningarna på eller i fabrikantens förpackningar.

Lycka till!