Aluminium återfinns i många trädgårdsmöbler. P.g.a. den lätta vikten, att det inte rostar och dess böjlighet lämpar den sig för många olika läckra och smäckra modeller. Vanligast är att man använder aluminium i stommarna och kombinerar detta med sitsar/ryggar i textil eller textilene. En tydlig trend de senaste åren är att våra kunder väljer en matgrupp med stapelbara stolar tillsammans med en loungemöbel i samma stil. Vill man kombinera dessa funktioner i en och samma möbler kan en lite högre grupp vara lämplig. Aluminiummöbler passar utmärkt till funkishus och liknande och har idag ersatt mycket av konstrottingmöblerna.
Närbild på bord med underrede av borstad aluminium.

Borstad och/eller lackad aluminium

Vissa aluminiummöbler borstas efter tillverkning för att få en yta som liknar rostfritt stål, för att denna yta ska bli lättskött så lägger man på en transparant lack. Ännu vanligare är att man ger ytan en täckande vit eller mörkgrå färg, vilket man väljer är en smaksak då alla ytbehandlingar ger samma kvalitet och livslängd.

Sandgjuten aluminium

Vissa av våra möbler tillverkas av sandgjuten aluminium, detta sker på ett hantverksmässigt sätt i Småländska Byarum. Förr i världen gjordes dessa möbler av gjutjärn, med den sandgjutna aluminiumet slipper man framför allt rost och den extrema vikten på möblerna. Våra sandgjutna möbler består dessutom av 100 % återvunnen aluminium vilket gör det till ett bra miljöval. Om du vill ha en tidlös möbel som håller i flera generationer ska du välja en möbel från Byarums Bruk.

Skötselråd för aluminiummöbler

Aluminiummöbler kräver väldigt lite underhåll, torka av med en fuktig trasa tillsammans med ett milt rengöringsmedel och möbeln kommer hålla sig fin under lång tid. Läs mer under placering, vinterförvaring och möbelskydd.

Skötselråd för möbler i sandgjuten aluminium

Trädgårdsmöbler i sandgjuten aluminium kräver väldigt lite underhåll, torka av med en fuktig trasa tillsammans med ett milt rengöringsmedel och möbeln kommer hålla sig fin under lång tid. Om det uppstår missfärgningar kan man testa att tvätta med T-sprit, räcker inte det gnuggar man med en scotch-svamp och till sist om de förstnämnda inte fungerar använder men stålull eller en stålborste. Innan man gör detta rekommenderar vi att man testar på en yta som inte är synlig, t.ex. undersidan a bordsskivan.

Skötselråd för aluminiummöbler i lackat utförande

Lackade aluminiummöbler kräver minimalt med underhåll, torka av med en fuktig trasa tillsammans med ett milt rengöringsmedel och möbeln kommer hålla sig fin under lång tid.

Aluminiummöbler kombinerade med andra material

Aluminiummöbler som är kombinerade med andra material kan kräva annan skötsel än vad som framgår här. Information om hur du sköter dessa möbler kan du hitta här:

Teak Nonwood Superstone Hardwood Furu

Vinterförvaring

När du ska vinterförvara din möbel är det viktigt att du noggrant tvättar av möbeln med ett milt rengöringsmedel och vatten, låt sedan möbeln torka ordentligt. När du förvarar möblerna för vintern är det väldigt viktigt att du sörjer för god ventilation, gör du inte detta kan ytligt svartmögel bildas. Tänk även på att inte lägga något dikt mot t.ex. bordsytan då ventilationen blir bristfällig.

Uppfräschning av äldre aluminiummöbler i lackat utförande

Om du har en äldre möbel och måste lacka om möbeln kan du göra följande.

  • Använd en stålborste för att få bort lösa färgflagor
  • Tvätta med lacknafta eller likvärdigt för att få en helt fettfri yta
  • Lägg en grund med primer för aluminium enbart på fläcken/fläckarna. Som grundfärg kan alkydlackfärg, utspädd ca 10 % användas.
  • Lacka därefter med passande färg, fråga i färgaffären efter rätt färg.

Möbelskydd

Att använda möbelskydd är en billig försäkring för dina möbler. När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på. När skyddet är på möbeln skall det finnas en luftspalt mellan marken och skyddet för att ge möbeln ventilation, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt an mot bordsskivan. De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas något, detta göra att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar.

Våra möbelskydd

Placering

Hur du väljer att placera din aluminiummöbel kan ha betydelse, om möbeln placeras under tak krävs inte lika mycket underhåll, placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll och vi rekommenderar då möbelskydd. Du kan läsa mer om möbelskydd längre ner. Om det är en regnig sommar eller om möbeln är placerad i en vattennära miljö kan även det kräva mer underhåll.

Skötselprodukter för Aluminiummöbler

Leather Master

Plastrotting conditioner

169 kr

Några av våra aluminiummöbler

Fri frakt!
Från: 15 855 kr
Fri frakt!
3 000 kr
Fri frakt!
2 600 kr
Från: 8 650 kr