Furumöbler är mer inne än någonsin, från att haft sin storhetstid på 90-talet sjönk antalet trädgårdsmöbler av furu under många år, de senaste åren har det skett ett stort uppsving, mycket eftersom merparten av furutillverkningen sker i Sverige av svensk furu. Furumöbler är slitstarka men kräver underhåll för att hålla sig fina under många år.

FSC-märkta furumöbler

Våra furumöbler är tillverkade i svensk FSC-certifierad furu. FSC är en internationell organisation som jobbar för ett miljövänligt, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Läs mer om FSC här.

Närbild på bord i värmebehandlad furu.

Värmebehandlad furu

Furu som har blivit värmebehandlad i mycket höga temperaturer under definierade tidscykler och uppvisar en mycket hög väderbeständighet. Virket blir väldigt formstabilt, detta gör att möbeln varken vrider, krymper eller slår sig efter varierande luftfuktighet och temperatur. Värmebehandlad furu är därför idealiskt för utomhusmöbler.

Laserad furu (ej vitlaserad)

Laserade utemöbler för utomhusbruk sköts på samma sätt som tryckimpregnerade furumöbler. Olja 1-2 gånger per år och tvätta med jämna mellanrum. Torka av överflödig olja.

Tryckimpregnerad furu

Trädgårdsmöbler av tryckimpregnerad furu är väldigt slitstarka och relativt enkla att underhålla, olja in möbeln 1-2 gånger per år och tvätta av med jämna mellanrum. Torka av överflödig olja.

Vitlaserad furu

Vitlaserade furumöbler efterbehandlas med vattenbaserad vit utomhuslasyr om inget annat anges från fabrikanten. Möbeln behöver inte behandlas varje år, hur ofta den måste behandlas beror på hur trädgårdsmöbeln är placerad. Oftast är det vid ändträt den vita färgen spricker först, när detta sker måste möbeln behandlas.

Skötselråd för furumöbler

På furumöbler är det precis som andra trämöbler inte ovanligt med svarta prickar, de uppkommer av föroreningar i luften som förs ner av regn. Det är viktigt att du tvättar möbeln när dessa uppkommer. Den enda sättet att undvika svarta prickar är att underhålla möbeln, tvätta den med jämna mellanrum och använda möbelskydd. Vi rekommenderar möbelskydd till alla utomhusmöbler i trä. Trä är ett levande material och om du täcker möbeln med ett möbelskydd sparar du mycket underhåll.

Alla våra möbelskydd

Efterdra skruvar och muttrar

Eftersom trä är ett levande material kan skruvarna behövas dras åt med jämna mellanrum, framförallt när möbeln är ny. Efterdra med försiktighet, knastrar det i träet har du dragit för mycket.

Vinterförvaring

Innan vintern bör du tvätta möbeln noggrant och om möbeln är tryckimpregnerad eller laserad (ej vitlaserad) bör denna oljas. Tänk på att de sena sommarmånaderna sliter hårt på möbeln, olja gärna in trädgårdsmöbeln redan i augusti när du ska ställa in din möbel, på så sätt håller möbeln bättre och oljan hinner torka in i trät. Ett tips är att efterdra alla skruvar och muttrar innan vinterförvaringen.

Skötselprodukter för Furumöbler

225 kr

Hillerstorp

Lasyr kanel 0,5 L

220 kr

Hillerstorp

Lasyr svart 0,5 L

220 kr

Hillerstorp

Lasyr vit 0,5 L

220 kr

Hillerstorp

Lasyr vit 20 ml

95 kr

Grythyttan Stålmöbler

Träolja 500 ml

250 kr

Några av våra furumöbler

2 125 kr

Hillerstorp

Visby matgrupp

Från: 7 545 kr
2 325 kr
730 kr

Grythyttan Stålmöbler

Bordsskiva 9A / 9B Ø120 cm

Från: 3 800 kr

Byarums Bruk

Jujol bänk 180 cm

Från: 18 520 kr

Byarums Bruk

Lessebo bord

Från: 14 740 kr

Byarums Bruk

Classic ståbord

Från: 6 360 kr
1 835 kr
1 725 kr