Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista
Gotland soffgrupp i ask från Hillerstorp Trä.

Information och skötselråd

för möbler i ask

Logotyper för FSC-certifierat trä.

Askträ är ett material som tidigare inte kopplats ihop med utemöbler, men med värmebehandlad ask eller TermoAsk har det blivit allt vanligare som alternativ till de traditionella träslagen. Värmebehandlad Ask är ett miljövänligare alternativ till tropiska träslag. Inga miljö- eller hälsoskadliga kemikalier används vid tillverkning.

Ask som värmebehandlats får mycket bra skydd mot röta och en hård yta. Träet får längre hållbarhet än naturliga träslag från Europa vanligtvis har och lämpar sig därför bra för utomhusbruk.

Våra askmöbler från Hillerstorp är tillverkade i svensk FSC-certifierad ask. FSC är en internationell organisation som jobbar för ett miljövänligt, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Läs mer om FSC här.


SKÖTSEL OCH FÖRVARING


När du packar upp din nya askmöbel rekommenderar vi att du oljar in den med en vattenbaserad olja redan som ny. Många trämöbler levereras fullt monterade men oftast får men montera dit vissa delar själv, när du gör detta använd gärna kartongen som möbeln levererades i som underlägg för att undvika märken på möbeln. Eftersom trä är ett levande material kan du behöva efterdra skruvarna.

Regelbunden skötsel

För att behålla din möbel i så gott skick som möjligt så krävs regelbunden skötsel. Detta gäller alla trämöbler och så även värmebehandlad ask. För en möbel som står under tak kan det räcka med att man håller den ren och att man oljar en gång per säsong. En möbel som står under bar himmel kräver mer noggrann skötsel.

Möbeln ska regelbundet tvättas och torkas av. Använd ett milt rengöringsmedel. Vi rekommenderar diskmedel eller vanlig grönsåpa.

Stryk möbelns horisontella ytor med en vattenbaserade träolja varannan månad eller vid behov. När ytan på din möbel blivit lite matt och vatten inte längre pärlar sig på ytan är det dags att behandla möblerna. Tvätta och torka av möbeln grundligt och låt möbeln torka innan ny behandling av olja.

Placering

Hur du väljer att placera din askmöbel kan ha stor betydelse, om möbeln placeras under tak krävs inte lika mycket underhåll, placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll och vi rekommenderar då möbelskydd. Om det är en regnig sommar kommer möbeln kräva mer underhåll och även om möbeln är placerad i en vattennära miljö kommer den kräva mer.

Då möblerna inte används kan de med fördel skyddas med möbelskydd. Möblerna kan med fördel lutas på sådant sätt att regnvatten rinner av. Man vill undvika vattensamlingar då det skadar på sikt.

Vinterförvaring

Vinterförvaringen bör ske skyddat från väder och vind i ett svalt och inte för fuktigt utrymme. Det går även att vinterförvara möbeln ute. Tänk då på att skydda möbeln väl med exempelvis ett möbelskydd. Du kan läsa mer om möbelskydd nedan.

Se till så att möblerna är torra och rena innan de ställs undan för vinterförvaring. Man kan med fördel olja möblerna innan förvaring då slutet av säsongen brukar slita mycket utemöblerna. Förvara möblerna skyddat från väder och vind i ett svalt och välventilerat utrymme.

När du förvarar möblerna för vintern är det väldigt viktigt att du sörjer för god ventilation, gör du inte detta kommer svartmögel bildas. Tänk även på att inte lägga något dikt mot t.ex. bordsytan då ventilationen blir bristfällig.

Möbelskydd

Att använda möbelskydd är en billig försäkring för dina möbler. När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på. När skyddet är på möbeln skall det finnas en luftspalt mellan marken och skyddet för att ge möbeln ventilation, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt mot bordsskivan. De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas något, detta gör att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar. Om det inte är god ventilation kan svartmögel bildas.SKÖTSELANVISNINGAR & DOKUMENTFå nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.