Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Information och skötselråd för
möbler i betong

Möbler i betong passar utmärkt både i offentlig- och privat miljö såväl utomhus som inomhus. P.g.a. av sin tyngd fungerar de även bra på blåsiga platser. Betongens rustika karaktär gör att den med fördel kan kombineras till en mängd olika av material såsom rottingskinn/läder eller konstrotting.

Möblerna tillverkas i Indonesien eller Vietnam av Portlandcement, detta är en blandning av sand och granit som är förstärkt med naturliga fibrer. Betongmöblerna är 100% återvinningsbara.

SKÖTSEL OCH FÖRVARING


Rengöring och skötsel

Betongmöbler kräver ett visst underhåll för att bibehålla den vackra ytan. Tvätta möbeln med t.ex. diskmedel och vatten. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel eller ammoniak. Vi rekommenderar inte användning av vanliga rengöringsmedel (som ofta är citrusbaserade) eftersom de innehåller syra och kan skada naturmaterialet i betongen. Låt den därefter torka noggrant.

Behandla sedan regelbundet genom att vaxa produkten en gång under de första två månaderna efter köp och sedan var tredje till sjätte månad beroende på användning och placering. Ytan måste sedan förseglas med en betongförseglare. Vi rekommenderar att man använder betongförseglare och betongvax.

När du vaxar möbeln, använd en svamp och gummihandskar, därefter sprayar man på betongförseglaren (från samma fabrikat), polera/torka sedan av ytan med en bomullstrasa. Med den här behandlingen behåller möbeln en lite ljusare ton. Använd enbart skötselprodukter från samma fabrikat rekommenderade av Kila Möbler, att blanda olika produkter kan ge motsatt effekt och skada möbeln.

Om möbeln fått små ytliga sprickor måste de behandlas med underhållskit fiberbetong, därefter betongvax och betongförseglare. Om större skador uppstått, t.ex. att ett hörn slagits av använder du reparationskit fiberbetong, följt av betongvax och betongförseglare.

Placering

Hur du väljer att placera din betongmöbel kan ha betydelse, om möbeln placeras under tak krävs inte lika mycket underhåll, placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll och vi rekommenderar då att man använder ett möbelskydd. Du kan läsa mer om möbelskydd längre ner.

Vinterförvaring

När du ska vinterförvara din möbel är det viktigt att du noggrant tvättar av den med diskmedel och vatten, låt sedan möbeln torka ordentligt. Om ytan är antingen sträv eller matt ska den behandlas med betongvax, därefter med betongförseglaren. Betongförseglaren måste användas oavsett om möbeln behandlats med betongvax eller inte.

Om möblerna inte behandlas och förvaras på rätt sätt kan betongen råka ut för så kallad frostsprängning vid minusgrader. Skall möblerna förvaras utomhus, måste de vara väl skyddade från fukt och kyla. Tänk på att inte täcka möblerna med plast eller presenning, använd istället ett möbelskydd som andas. Låt inget stå ovanpå möbeln, t.ex. krukor eller andra möbler.

Möbelskydd

Att använda möbelskydd är en billig försäkring för dina möbler. När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på. När skyddet är på möbeln måste det finnas en luftspalt mellan marken och skyddet för att ge möbeln ventilation, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt an mot t.ex. bordsskivan. Spara gärna frigoliten från emballaget och lägg mellan bordsskiva och möbelskydd.

De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas något, detta göra att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar eller att möbelskyddet ligger plant.

Några av våra skötselprodukter för sten- och betongmöbler

 1. Indoor Outdoor Scandinavia

  Underhållskit fiberbetong

  145 kr
 2. Indoor Outdoor Scandinavia

  Reparationskit fiberbetong

  145 kr
 3. Leather Master

  Protect Spray Wax

  160 kr
 4. Leather Master

  Microfiberduk vit 1-pack

  35 kr
 5. Indoor Outdoor Scandinavia

  Vax till fiberbetongmöbler

  185 kr

SKÖTSELANVISNINGAR DOKUMENTFå nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.