Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Skötselråd för bäddmadrasser

För att din bäddmadrass ska hålla sig fräsch och skön under lång tid behöver du också ta hand om den på ett bra sätt. Här får du några tips på hur du kan rengöra och underhålla din bäddmadrass och dess fodral. Tänk på att dessa skötselråd är allmänna och kanske inte gäller just din bäddmadrass. Läs alltid tvättråden på din produkten innan du tvättar den.

Tvätta ditt bäddmadrassfodral regelbundet

Tvätta ditt bäddmadrassfodral regelbundet. Hur ofta du behöver tvätta dem beror på vilket material de är gjorda av, men som en tumregel kan du tvätta dem var sjätte månad eller oftare om du svettas myckethar husdjur i sängen. Kontrollera alltid tvättråden på etiketten innan du tvättar ditt bäddmadrassfodral, eftersom olika material kan ha olika krav på temperatur och torkning. Många av fodralen till våra bäddmadrasser kan tvättas i 60°, men det gäller inte alla.

Om du har en delbar bäddmadrass kan det vara lättare att tvätta fodralet i en normal hushållsmaskin. Vänd fodralet ut och in och förslut dragkedjan nästan hela vägen runt bäddmadrassen. Spara ca 10 cm för att efter tvätt enkelt kunna öppna och vända tillbaka. Var noga med att sträcka fodralet i vått tillstånd efter tvätt för att säkerställa passformen.

Om du har en hel bäddmadrass eller ett fodral som inte går att dela eller ta av och tvätta i maskin, kan du använda skumtvätt (exempelvis Textile Cleaner) eller vända dig till ett professionellt tvätteri.

Efter att du har tvättat din bäddmadrass eller fodral är det viktigt att du torkar dem ordentligt innan du lägger på dem igen. De ska helst torkas hängande och inte i torktumlare. Lägg inte på några sängkläder eller sov på madrassen förrän den är torr, annars kan det leda till mögelbildning.

Ta bort fläckar från din bäddmadrass snabbt

Om du spillt något på din bäddmadrass eller fått en fläck av någon annan anledning, bör du agera snabbt för att förhindra att fläcken tränger in i madrassen. Använd en fuktig trasa eller pappershandduk för att försiktigt badda bort så mycket av fläcken som möjligt. Gnugga inte, eftersom det kan göra fläcken större och svårare att ta bort.

För att rengöra fläcken kan du använda ett fläckborttagningsmedel (exempelvis Stain Away) eller ett naturligt rengöringsmedel som ättika, citronsaft eller bakpulver.

Skydda din bäddmadrass från slitage

För att förlänga livslängden på din bäddmadrass och behålla dess form och komfort, finns det några saker du kan göra:

 • Använd ett madrasskydd mellan sängkläder och bäddmadrass. Det skyddar mot fläckar, damm, kvalster och allergener, och kan enkelt tvättas i maskin. Vi har flera varianter att välja mellan. Du hittar våra madrasskydd här.
 • Vänd på din bäddmadrass med jämna mellanrum, helst varje säsong. Det hjälper till att fördela belastningen och slitaget jämnt över madrassen.
 • Dammsug din bäddmadrass regelbundet. Det tar bort döda hudceller, damm och andra partiklar som kan göra madrassen smutsig och lukta illa.
 • Vädra din bäddmadrass några gånger om året, helst utomhus i solen. Solen har en naturlig bakteriedödande effekt som gör din madrass fräschare och mer hygienisk. Tänk på att aldrig lägga utsätta madrassens skumkärna för solljus utan fodralet.

Skötselprodukter för textil

 1. Leather Master

  Textile protection

  295 kr
 2. Leather Master

  Microfiberduk vit 1-pack

  35 kr
 3. Leather Master

  Textile cleaner

  240 kr
 4. Leather Master

  Universal protection 500 ml

  295 kr

Få nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.