Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Information och skötselråd för möbler i furu

Logotyper för FSC-certifierat trä.

Furumöbler är mer inne än någonsin, från att haft sin storhetstid på 90-talet sjönk antalet trädgårdsmöbler av furu under många år, de senaste åren har det skett ett stort uppsving, mycket eftersom merparten av furutillverkningen sker i Sverige av svensk furu. Furumöbler är slitstarka men kräver underhåll för att hålla sig fina under många år.

Våra furumöbler är tillverkade i svensk FSC-certifierad furu. FSC är en internationell organisation som jobbar för ett miljövänligt, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. Läs mer om FSC här.

SKÖTSELRÅD


På furumöbler är det precis som andra trämöbler inte ovanligt med svarta prickar, de uppkommer av föroreningar i luften som förs ner av regn. Det är viktigt att du tvättar möbeln när dessa uppkommer. Den enda sättet att undvika svarta prickar är att underhålla möbeln, tvätta den med jämna mellanrum och använda möbelskydd. Vi rekommenderar möbelskydd till alla utomhusmöbler i trä. Trä är ett levande material och om du täcker möbeln med ett möbelskydd sparar du mycket underhåll.

Efterdra skruvar och muttrar

Eftersom trä är ett levande material kan skruvarna behövas dras åt med jämna mellanrum, framförallt när möbeln är ny. Efterdra med försiktighet, knastrar det i träet har du dragit för mycket.

Värmebehandlad furu

Furu som har blivit värmebehandlad i mycket höga temperaturer under definierade tidscykler och uppvisar en mycket hög väderbeständighet. Virket blir väldigt formstabilt, detta gör att möbeln varken vrider, krymper eller slår sig efter varierande luftfuktighet och temperatur. Värmebehandlad furu är därför idealiskt för utomhusmöbler.

Tryckimpregnerad furu

Trädgårdsmöbler av tryckimpregnerad furu är väldigt slitstarka och relativt enkla att underhålla, olja in möbeln 1-2 gånger per år och tvätta av med jämna mellanrum. Torka av överflödig olja.

Laserad furu

Laserade utemöbler för utomhusbruk sköts på samma sätt som tryckimpregnerade furumöbler. Olja 1-2 gånger per år och tvätta med jämna mellanrum. Torka av överflödig olja.

Målad furu

Målade furumöbler efterbehandlas med vattenbaserad utomhusfärg om inget annat anges från fabrikanten. Möbeln behöver inte behandlas varje år, hur ofta den måste behandlas beror på hur trädgårdsmöbeln är placerad. Oftast är det vid ändträet där färgen spricker först, när detta sker måste möbeln behandlas. Gula kvistgenomslag förekommer i vissa fall redan efter några veckor, i andra fall kommer det efter några månader eller år, de kommer med tiden blekas av solen. Kvistgenomslagen uppstår pga av den kåda kvisten innehåller. Det går att måla över med rekommenderad färg från leverantören men om man har otur kan de slå igenom igen, det bästa är därför att låta naturen ha sin gång och bleka dessa naturligt.

Grythyttan Soffa furu

Oljad furu

Oljade furumöbler behöver oljas regelbundet för att behålla stabilitet och undvika sprickbildning. Olja 2-3 gånger per år och tvätta innan så att möbeln är ren och torr. Låt möbeln torka och torka sedan av överflödig olja. Olja in på nytt när träet känns torrt.

Hillerstpr Solvik 3-sits soffa obehandlad furu

Obehandlad furu

Obehandlade furumöbler behöver behandlas på något sätt för att tåla att användas utomhus. Möbeln kan målas, oljas, laseras eller lackas, och skötseln därefter beror på vilken behandling du har valt.

FÖRVARING OCH PLACERING


Placering

Hur du väljer att placera din furumöbel kan ha stor betydelse, om möbeln placeras under tak krävs inte lika mycket underhåll, placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll och vi rekommenderar då möbelskydd. Om det är en regnig sommar kommer möbeln kräva mer underhåll och även om möbeln är placerad i en vattennära miljö kommer den kräva mer.

Vinterförvaring

Innan vintern bör du tvätta möbeln noggrant och om möbeln är tryckimpregnerad eller målad bör denna oljas. Tänk på att de sena sommarmånaderna sliter hårt på möbeln, olja gärna in trädgårdsmöbeln redan i augusti när du ska ställa in din möbel, på så sätt håller möbeln bättre och oljan hinner torka in i trät. Ett tips är att efterdra alla skruvar och muttrar innan vinterförvaringen.

Möbelskydd

Att använda möbelskydd är en billig försäkring för dina möbler. När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på. När skyddet är på möbeln skall det finnas en luftspalt mellan marken och skyddet för att ge möbeln ventilation, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt mot bordsskivan. De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas något, detta gör att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar. Om det inte är god ventilation kan svartmögel bildas.


Skötselprodukter för Furumöbler

  1. Hillerstorp

    Täckfärg vit 25 ml

    169 kr

SKÖTSELANVISNINGAR DOKUMENTFå nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.