Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Information och skötselråd

för möbler i hardwood

Hardwood är ett bra och prisvärt träslag för trädgårdsmöbler. Hardwood är egentligen ett samlingsnamn för olika lövträd, även kallat Acasia som kommer från Vietnam. Precis som namnet antyder är det ett väldigt hårt träslag.

Godkända trämöbler

I Sverige har vi en av världens strängaste förordningar mot olovligt avverkat virke, det hjälper oss att ställa höga krav på våra leverantörer. Timmerförordningen kontrolleras av skogsstyrelsen som är en statlig myndighet. De genomför årligen löpande kontroller av branchens aktörer. Om skogsstyrelsen upptäcker att någon aktör bryter mot timmerförordningen dras deras tillstånd in och produkterna beslagtas. Timmerförordningen är så pass hård att den till och med ställer högre krav än vad FSC gör. Några av bestämmelserna som timmerförordningen står för är hur virket avverkats och att det ska finnas full spårbarhet. Om du vill läsa mer om vad som regleras i timmerförordningen kan du göra det här, www.skogsstyrelsen.se/timmerforordningen.

Logotyper för FSC-certifierat trä.

SKÖTSELRÅD


Skötsel av oljad hardwood

Om du har en oljad Hardwoodmöbel, t.ex. ur möbelserien Everton från Brafab krävs det att möbeln oljas med jämna mellanrum. När möbeln inhandlas är den redan oljad från fabriken men för att mätta trät ordentligt krävs det att man oljar in den vid uppackning, ibland kan flera strykningar behövas och det är först när möbeln inte absorberar all olja den är helt mättad, torka då bord överflödig olja med en trasa. Hur ofta du sedan måste underhålla möbeln med olja beror på hur möbeln är placerad, om möbeln är placerad under bar himmel krävs inoljning flera gånger per år. Om möbeln istället är placerad under tak räcker det oftast med 1-2 gånger per år. Du märker när det är dags då vattenavvisningen avtar, eller när ytan ser torr ut.

Vi rekommenderar Elite ädelträolja från Beckers vid oljning av din hardwoodmöbel, den är lite brunpigmenterad och fungerar bra om möbeln är sliten och tappat lite pigment, är det endast underhållsoljning fungerar en ofärgad kinesisk träolja.

Tänk på att möbeln måste tvättas noggrant innan den oljas, använd gärna en kraftig svamp, såpa och ljummet vatten. Om det inte räcker kan du använda Wood Cleaner eller Trärent. Om träytan blir grov efter tvätten tar du ett fint slippapper och drar i träts fiberriktning.

Skötsel av målad Hardwood

Det finns även Hardwoodmöbler som är målade, exempel på målade hardwoodmöbler är Arizona. Rengör möbeln regelbundet med en mjuk trasa och ett milt rengöringsmedel, eftertorka gärna. Om det uppstår sprickor i färgen slipar du ner färgen så att ingen lös färg finns kvar, rengör sedan från smuts och måla. Vissa målade hardwoodmöbler har en färg som är svår att återskapa, fråga därför en färgaffär om råd för rätt produkt. Ett tips är att testa färgen under en bordsskiva eller liknande som normalt inte är synlig för att se så det stämmer väl överens med resterande färg.

Skötsel av vitpigmenterad Hardwood

Något som dyker upp mer och mer är vitpigmenterad hardwood. Hardwooden har sandblästrats och sedan vitpigmenterats för att skapa en rustik yta. Dessa möbler måste placeras under tak, här kan man välja om man vill olja eller inte.

Skötselprodukter för hardwoodmöbler


FÖRVARING OCH PLACERING


Placering

Hur du väljer att placera din hardwoodmöbel kan ha stor betydelse, om möbeln placeras under tak krävs inte lika mycket underhåll, placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll och vi rekommenderar då möbelskydd. Du kan läsa med om möbelskydd längre ner. Om det är en regnig sommar kommer möbeln kräva mer underhåll och även om möbeln är placerad i en vattennära miljö kommer den kräva mer.

Förvaring

När du ska vinterförvara din möbel är det viktigt att du noggrant tvättar av möbeln med grönsåpa och vatten, om det fortfarande syns svarta prickar måste ett starkare medel användas, t.ex. trätvätt. Ett tips är att blöta hardwooden (förutsatt att den är oljad) en bra stund innan du tvättar den. Om du har oljas möbeln ska den oljas innan vinterförvaringen, helst redan i augusti då september sliter mycket på möblerna. När du oljas möbeln måste den vara helt torr, har du tvättat den innan bör du vänta minst ett dygn. När du förvarar möblerna för vintern är det väldigt viktigt att du sörjer för god ventilation, gör du inte detta kommer svartmögel bildas. Tänk även på att inte lägga något dikt mot t.ex. bordsytan då ventilationen blir bristfällig.

Möbelskydd

Att använda möbelskydd är en billig försäkring för dina möbler. När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på. När skyddet är på möbeln skall det finnas en luftspalt mellan marken och skyddet för att ge möbeln ventilation, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt mot bordsskivan. De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas något, detta göra att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar.

SKÖTSELANVISNINGAR & DOKUMENTFå nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.