Min önskelista

Du har inga produkter i din önskelista än.

Dina favoriter sparas i webbläsaren. Vill du spara dem för att fortsätta handla på en annan dator/mobil kan du skicka dina favoriter i ett mail till dig själv eller till någon annan du vill dela den med.
Dela önskelista

Information och skötselråd för möbler i marmor och sten

Sten är ett vanligt material för bords- och bänkskivor. Det är ett vackert naturmaterial som används både till inom- och utomhusmöbler. Materialet kan kräva viss skötsel, särskilt om det används utomhus. Att tänka på när man köper en möbel med stenskiva är att varje stenskiva är unik och kan i verkligheten variera ganska mycket från bilderna som visas på möbeln. Stenen kan vara mer eller mindre melerad samt ha ytliga sprickor eller luftblåsor. Detta påverkar inte materialets funktion utan är endast en estetisk skillnad.

MARMOR


Marmor är en bergart och bildas när kalksten utsätts för högt tryck. Marmorn är vit, men är oftast mer eller mindre marmorerad beroende av . Som bordsskiva är det många gånger ett idealiskt material då underhållet är minimalt och oftast räcker det med att torka av skivan. Såsom andra stenmaterial är marmorn porös och kan med fördel ytbehandlas för att skydda mot mot fläckar. Marmorskivor är polerade vid tillverkningen och ibland även vaxade. För att testa om din bordsskiva är vaxad kan du testa att hälla några droppar vatten på bordsskivan, om vattendropparna pärlar sig på ytan så är skivan ytbehandlad.

Skötsel

Marmor är poröst och är känsligt för syror, man ska därför aldrig använda traditionella rengöringsmedel då dessa oftast innehåller någon syra som kan skada ytan. Man bör även vara försiktig med vätskor såsom, vin, ättika, vinäger, juice, kaffe med mera.

Marmortopp från Mavis.

Om man spiller något ska det genast torkas upp. Vid rengöring ska man använda en ren trasa och såpa eller diskmedel. Tänk på att visa diskmedel även kan innehålla syror, undvik diskmedel med exempelvis citron. Vanlig såpa är det bästa då det även återfettar stenen.

Marmor är känsligt med sin polerade yta och kan inte slipas, man kan däremot polera skivan med bilvax om man vill få upp lystern på stenen. Det finns även olika ytbehandlingar för marmor, exempelvis olja.

KALKSTEN


Kalksten är en naturlig sedimentär sten som består av olika mineraler från jorden, mestadels bestående av kalciumkarbonat. Kalksten bryts i Sverige, bland annat på Gotland. Stenen har en ljus sandgrå färg med varma nyanser. Kalkstenen kan vara väldigt jämn i färgen eller melerad och kommer med tiden att få en vacker patina.

Rengöring

För att rengöra bordsskivan använd vatten och torka med en torr trasa.
Tänk på att fläckar från fett, fruktsyror och färger, exempelvis rött vin, bär, sylt, citron etc., inte kan tas bort. Så var extra försiktig när du använder dessa produkter på bordsskivan. Se till att alltid använda en skärbräda och torka av bordsskivan efter användning. Det är också därför du aldrig ska använda sura eller slipande rengöringsmedel.

Kalkstenstopp från Mavis.

Underhåll

Eftersom materialet har en porös, öppen ytstruktur är det mottagligt för fett och färg. Om du vill fräscha upp ytan rekommenderar vi att du hittar en lämplig rengöringsprodukt för natursten och marmor. Om du vill behandla bordsskivan för att skydda den mot fläckar, så kan kalksten behandlas med en ytfinish för att göra den mer motståndskraftig mot smuts och märken av användning. Det är lämpligt att använda en ytbehandling för sten eller marmor.

GRANIT


Granit är en mycket vanlig bergart och kan ha väldigt olika utseenden. Granit är ett hårt material utan sprickor. Det är tungt vilket gör det till ett bra material för parasollfotsvikter. Som andra sten-material är det känsligt för syror och man bör vara försiktig så att spiller något på yta.

Rengöring

Rengör ytan med en ren trasa, vatten och eventuellt en naturell såpa. Såpa är ett bra val då den vanligtvis inte innehåller några syror och samtidigt tillför fett till ytan.

Underhåll

Kan behandlas med ytbehandling för sten eller marmor.

Detaljbild på Bönan soffbord från Skargaarden.

PLACERING OCH FÖRVARING


Placering

Stenmöbler kan användas både inom- och utomhus. Om möbeln är placerad inne eller i ett uterum med tak krävs självklart inte lika mycket underhåll. Placeras möbeln utan tak krävs mer underhåll och vi rekommenderar då att man använder ett möbelskydd. Du kan läsa mer om möbelskydd längre ner.

Vinterförvaring

Under vintern är det lämpligt att förvara möblerna frostfritt i ett ouppvärmt rum som ett garage eller källare. Det är dock möjligt att använda vissa stenmöbler utomhus året runt. Ju mer möblerna skyddas desto mindre skötsel krävs.

Möbelskydd

Att använda möbelskydd är en billig försäkring för dina möbler. När du placerar ett möbelskydd över möbeln finns det några saker att tänka på. När skyddet är på möbeln skall det finnas en luftspalt mellan marken och skyddet för att ge möbeln ventilation, det är även viktigt att skyddet inte ligger dikt an mot t.ex. bordsskivan. De flesta möbelskydden är inte helt vattentäta p.g.a. att de ska andas något, detta göra att vattnet måste ha möjlighet att rinna av skyddet, undvik därför vattensamlingar.

Några av våra skötselprodukter för sten- och marmormöbler

  1. Leather Master

    Marble & Stone Protect

    255 kr
  2. Leather Master

    Protect Spray Wax

    160 kr

SKÖTSELANVISNINGAR DOKUMENTFå nyheter och kampanjerbjudanden direkt i inkorgen.

Om du vill hålla dig uppdaterad om nya kollektioner, erbjudanden och idéer är du välkommen att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.