Teakklassificering

Teak är ett fantastiskt möbelmaterial. Det tål att stå ute år efter år och är så starkt att även smäckra dimensioner håller för hög belastning. Men för att träet ska få dessa goda egenskaper, krävs det att man gör rätt från början. Teakträd ska ringbarkas och torka på rot i två år innan de fälls. Sedan ska de uppsågade brädorna få rätt torrhalt. Först därefter går de till tillverkning.

Eftersom teak kräver verktyg med extremt hög precision, använder vi maskiner för att uppnå rätt kvalitet. Den kvaliteten syns bl.a. i detaljarbetet i soffgruppen Cecilia, som liksom många av våra teakmöbler har en vitpigmenterad yta med en härligt rustik känsla. Som framgår på flera ställen i vår utställning och på vår hemsida, gör sig teak också väldigt bra i kombination med möbler i andra material som t.ex. konstrotting.

För oss är det viktigt att veta teakens ursprung och att värna det vilda beståndet. Därför använder vi enbart odlad teak från plantager, som står under kontroll av den indonesiska staten.

TFT

Vi och Vår största teakleverantör strävar efter att främja och värna om vår miljö. Därför vill vi genom organisationen ”Tropical Forest Trust” TFT samarbeta i framtiden för ett organiserat kontrollerat skogsbruk. Det ligger i vår målsättning att hanteringen av skogsbruket sker på ett sådant sätt som borgar för återplantering och tillväxt. WORDS INTO ACTION. www.tropicalforesttrust.com

Teakklassificering

Teakmöbler tillverkas i olika kvalitetsnivåer, både gällande trä-och tillverkningskvalité. Därför har Brafab delat in teaksortimentet i olika kvalitetsklasser. Eftersom vi värnar om naturen använder vi ett blad som symbol för klassificeringen. Hela Brafabs teaksortiment är från plantageodlade teakträd.

Teakklassificering A

1:a klass Teak med det finaste urvalet teakträ. Teakstockarna har hög ålder och innehåller mycket fett vilket ger träet lång hållbarhet. Finishen är av högsta klass och alla detaljer i utsökt material. Produkter vi är stolta över och produkter som varar.

Standard-Teak

Denna klassificering är Brafabs standardteak. Skillnaden här är trädets ålder och struktur. Hög finish på de maskintillverkade möblerna.

BC-Teak

Denna klassificering visar att produkten är tillverkad i BC-teak och har en vitpigmenterad yta.

Blästrad teak

Denna klassificering visar att produkter är blästrad och vitpigmenterad. Teakmöbler i vårt sortiment är blästrade och vitpigmenterade för att åstadkomma en härlig finish. Ytan blir ljusare och får en vacker vitskimrande finish med en rustik känsla. Granny och Opal är bara några av de produkter som har en vacker vitpigmenterad yta.

Nytt är den blästrade teaken med grov vacker yta. Den är behandlad med träimpregnering som är vattenavvisande och tål moss- och mögelangrepp extra bra. Cassandra, Everest, Collin och Milano är några av möblerna med denna behandlingen.

Brafabs klassificering innefattar också att alla produkter genomgår en QC-control, alltså en fysisk kontroll av träval, tillverkning, finish och packning. På varje produkt finns en kontrollsedel samt information om skötsel av teakmöbeln.